diumenge, 24 de maig de 2015

Obertura de Noves Facultats


Cada any a Espanya es presenten al voltant de 12.000 titulats en medicina a l’examen MIR, però hi ha poc més de 6.000 places per poder accedir a l’especialització. Al nostre país és necessari especialitzar-se mitjançant el MIR per poder exercir la medicina al Sistema Nacional de Salut. A Catalunya, durant el curs 2008-2009 vam veure néixer tres facultats de medicina noves pertanyents a la UdG, la UPF-UAB i la UIC. El divendres 20 de febrer de 2015, la UVic va presentar el seu projecte per a la creació de la seva pròpia facultat de medicina.

La formació dels estudiants de medicina resulta una despesa molt gran per a l’Estat (200.000 euros per estudiant). Els metges graduats que no aconsegueixen una plaça MIR es veuen forçats a marxar a l’estranger o a buscar alternatives a l’assistència mèdica. Per tant, aquesta inversió cau en un sac sense fons. Segons Metges de Catalunya, cada any marxen 500 metges per exercir a l’estranger (Catalunya és la comunitat autònoma amb el recompte més alt d’emigració mèdica). Tampoc podem oblidar la frustració personal que implica estudiar 6 anys de carrera, a més dels 8 mesos de preparació per a l’examen MIR, i finalment no poder treballar com a metge o veure’t obligat a fer-ho a l’estranger.

L’obertura de noves facultats compta amb la desaprovació de diferents institucions, com el CEEM (Consejo Estatal de Estudiantes de Medicina), el Foro de la Profesión Médica, els Degans de diverses facultats de medicina, Metges de Catalunya, sindicats…
En coneixement de totes aquestes dades, durant les XIX JEMCAT, el CEMCAT s’ha posicionat en contra de l’obertura de noves facultats i demana un estudi demogràfic que posi en evidència la necessitat d'augmentar el número facultats de medicina, en relació a l'oferta de places MIR i la necessitat de metges. A més, mostrem la nostra especial preocupació i rebuig pel que fa al projecte plantejat per la Universitat de Vic.

Com ja hem començat a fer amb el recolzament i difusió de la campanya #FugaDeFonendos del CEEM, al CEMCAT ens comprometem a defensar el dret dels estudiants de medicina a tenir una seguretat de futur, i a traslladar la seva opinió pel que fa a l’obertura de noves facultats a tota persona i/o institució que vulgui treballar conjuntament amb nosaltres per a un millora de la l’educació en salut a Catalunya.

0 Comentaris:

Publica un comentari